Spălatul rufelor - ocazie zilnică de îmbunătățire

În ultimele 100 de ani modul de a purta hainele noastre s-a schimbat dramatic. Mult mai multe articole în garderobă și un timp de purtat mult mai scurt. Spălatul rufelor a devenit o activitate zilnică, ceea ce ne dă ocazia să ne îmbunătățim obiceiurile zilnic.

La spălarea hainelor sunt multe aspecte ce contribuie la susteanbilitatea modei pe care o purtăm.

Hainele purtate

Este importantă alegerea făcută încă din magazin. Materialele textile cu fibre de plastic emit microplastice pe de-alungul folosirii și spălării lor. Microplasticele intră în circuitul de apă prin canalizare, și ajung în râuri, și oceane, unde sunt digerate de animale. Iar prin pescuit ajung înapoi la noi, de data aceasta pe farfuriile noastre. Astfel este crucial ca într-o viață less waste să ne străduim să cumpărăm haine din fibre cât de posibil naturale, iar achizițțile noastre de haine să fie bine cugetate și la nevoie. Dacă alegem modele de stil clasic, bine asortate, din materiale de calitate, le vom putea purta mult mai mult fără regreturi.

Modul cum le purtăm

Din copilărie suntem învățați să avem grijă de hainele noastre. Din punct de vedere ecologic este important ca ele să fie purtate într-un mod optim, spălarea lor să se facă la intervale realistice: să le spălăm când ele sunt murdare, nu neapărat după fiecare purtare.

Modul cum le spălăm

Spălarea hainelor este o comoditate în zilele de azi, de aceea uneori uităm cât de prețioase sunt resursele folosite în timpul spălării: apa potabilă, energia electrică, tehnologia implicată. La planificarea spălărilor să ne reamintim de regulile verzi ale spălatului:

- să folosim un aparat cât mai eficient atât din perspectiva utilizării energiei cât și a consumului de apă

 - să folosim programe economice oricând este posibil

- să încărcăm mașina de spălat până la limita maximă admisă, încercând să evităm ciclurile de spălat cu câteva bucăți de haine

- să folosim detergenti biodegradabili

- să uscăm hainele cu metoda cea mai economică ce ne este disponibilă: expunerea la soare și aer liber a rufelor spălate este economică și sănătoasă. Să folosim cât mai puțină energie și accesorii cât mai naturale.

Detergenții folosiți

Ideal este să folosim detergenți naturali, sau cel puțin biodegradabili. Detergentul poate fi substituționat cu sodă de spălare, nuci de săpun, săpun natural răzuit sau detergenti eco. Balsamul de rufe are numeroase alternative și el, dar cea mai simplă rețetă ar fi:

5-10 picături de ulei esențial + 2 linguri de oțet + 1/2 cană de apă (toate puse în compartimentul de balsam de rufe)

Întreținerea mașinii de spălat

Curățirea periodică a aparatului îl face mai eficient și îi prelungește durata de viață, deci este util să punem accent pe întreținerea periodică al acestuia. Pe lângă curățirea periodică a componentelor vizibile ca ușam compartimentul de detergenți și garnitura de cauciuc de la ușă este important să ne ocupăm și de depunerile din interiorul mașinii de spălat. Acest lucru poate fi făcut cu niște agenți naturali ca: acidul citric sau oțetul. Metoda este simplă:

- punem 3-4 linguri de acid citric sau 1 litru de oțet în cuva mașinii și setăm mașina la un program de spălat. fără rufe. Dacă facem această procedură de 2-3 ori pe ani, este de ajuns să folosim un program de 1 oră la 40 de grade. Dacă dorim să curățăm o mașină cu depuneri mai serioase, să setăm mașina pe programul cu cel mai mare grad de căldură (90-95 grade), pe 2 ore.

Cu aceste mici idei putem avea o metodologie less waste a spălării hainelor, economisim timp, energie, apă, și nu în ultimul rând facem bine atât pielii noatre cât și a apelor naturale.

 

 

Lasă un comentariu

Obervație: comentariile vor fi aprobate înainte de publicare