Cum să dai START la o viață LessWaste?

Schimbarea poate veni cu schimbări drastice sau cu pași mici, însă experiența noastră este că schimbările mici dar bine ancorate în viața zilnică pot fi menținute pe o durată mai mare (exact ca și diferența dintre dietele miraculoase de 5-10 zile și schimbarea stilului de viață). Noi am început cu înlăturarea pungilor din plastic folosite la cumpărături, și nu acceptam tacâmurile de unică folosință la restaurantele fast food.

Drumul parcurs poate fi diferit pentru toată lumea, însă nu strică să ai la început sfaturi, inspirați pe baza cărora să începi.

  1. Motivează-te: de ce vreau să fac această schimbare, să elimin plasticul de unică folosință, să trăiesc mai sănătos, să contribui la conservarea mediului înconjurător, să-mi folosesc mai eficient resursele? Motivele pot fi diverse.
  2. Fă o inspecție: Ce obiceiuri am? Ce fel de deșeuri se produc în apartamentul meu? Ce categorii de deșeuri pot fi identificate? Neapărat totul trebuie să ajungă în coșul de gunoi? Ce fel de produse cumpăr? Chiar am nevoie de toate? Conștientizarea obiceiurilor poate da idei unde poți face o schimbare.
  3. Repară ce poți: multe articole sunt gândite să servească utilizatorul pe termen scurt, însă multe repere pot fi reparate și iarăși folosite.
  4. Reutilizează și folosește ce ai: borcane, căni, sticle, poșete/saci deja existenți în posesia ta. E timpul să faci o revizie asupra articolelor uitate în colțurile ascunse ale garderobei, fiindcă ”au ieșit din modă”.
  5. Donează: înainte să arunci obiectele care nu mai sunt folosite de tine, pune-ți întrebarea dacă pot fi de folos altora? Dacă răspunsul este DA, găsește o cale să le donezi. Un exemplu foarte cool: în 2020 mai mulți organizează acțiuni de ”poșeta de lux”: alege din garderoba ta o poșetă în stare decentă, pe care nu o folosești deja, și pune în ea articole cosmetice tot nefolosite, de care nu ai nevoie (l-ai primit dar nu-ți place parfumul, nu este petru tipul tău de ten, etc.), și donează cuiva care ar putea avea nevoie de ea, sau predă la organizații care ajută familii nevoioase. De multe ori cosmeticele ignorate de noi pot fi esențiale sau chiar articole de lux pentru alții.
  6. Plasează corect deșeul: ceea ce nu mai poate fi valorificat nici de tine nici prin donație ajunge la coșul de gunoi. Însă nu totul trebuie să ajungă la groapa de gunoi: deșeurile electrice pot fi predate la centre specializate de exemplu. Bateriile reprezintă deșeu periculos și nu au ce căuta în gunoi (există multe acțiuni la magazine pentru colectarea lor). Materialele organice pot fi compostate chiar și în apartamentele de bloc! Fiți prudenți și creativi!
  7. Reduce volumul cumpărăturilor per ansamblu: înainte să mergi la cumpărături fă o listă cu articolele necesare (alimentare și nealimentare), pune-ți întrebarea dacă vei folosi/consuma tot ce ai inclus în listă. Dacă nu, elimină-l definitiv din listă, sau notează-ți să o cumperi mai târziu.
  8. NU! articolelor de unică folosință: fie că este vorba de tacâmuri din plastic la fast food, baloane la petreceri, ori un gadget la super ofertă într-un webshop din China, aceste articole de obicei se folosesc foarte puțin și se aruncă relativ repede. Refuză opțiunile ieftine, care probabil vor fi inferioare din punct de vedere calitativ sau chiar nefolosibile, comparativ cu varianta originală.
  9. Încearcă să cumperi calitate: dacă totuși ai nevoie de ceva nou, gândește-te de 2 ori, dacă merită să iei varianta ieftină (varianta after-market). În multe cazuri o alternativă mai bine lucrată, din materiale mai bune (sau chiar și din producție sustenabilă) au o durată de viață mai lungă. Alege design-uri mai clasice, ca ele să se asorteze cu mai multe trenduri, sortimente, etc. Dacă ai posibilitatea asigură-te ca produsul să fie: local, dacă nu găsești local, să fie ecologic, fair trade, cruelty-free. Știm că este greu să găsim asemenea produse la cumpărăturile zilnice, dar este important să le căutăm, astfel vom crea cerere și implicit ofertă din partea producătorilor/vânzătorilor.
  10. Hand made: poți cumpăra produse artizanale, sau chiar le poți face și tu! Fă eforturi, și încearcă să obții cunoștințe și resurse pentru a-ți produce anumite lucruri utile. Poate să fie o singură plantă de tomate pe balcon, un săpun turnat de tine, sacoșă cusută de tine, etc. Aceste mici experiențe au mai multe avantaje: înțelegem și apreciem mai bine produsele ce ne înconjoară, știm ce resurse și eforturi trebuie depuse în realizarea lor, obținem un produs personalizat, exact pe placul nostru, câștigăm aptitudini noi, practice.

Nu uita că schimbarea stilului de viață într-una mai responsabilă este un proces treptat. Încercăm să facem cât mai bine, și nu aspirăm neapărat spre perfecțiune: acesta este imposibilă și doar ne descurajează. Când analizăm obiceiurile noastre, să fim onești cu noi înșine, dar nu prea severi. Nu țintim o viață neplăcută și aschetică ci chiar din contră una echilibrată, în armonie cu natura, și cu sentimentul că facem eforturi zilnice ca să menținem acest echilibru. 

Drumul este lung, dar suntem din ce în ce mai mult alături de tine. Hai să facem o schimbare împreună!

 

 

 

 

Sursă poză: www.freepik.com

Lasă un comentariu

Obervație: comentariile vor fi aprobate înainte de publicare