Zero waste sau Less waste?

Viața Zero Waste nu este ușoară. Mergi la cumpărături, și dacă nu ești atent, hop se suie în coș ambalajele, obiectele din plastic unul după celălalt. Eliminarea plasticului din viața noastră este o provocare și chiar poate părea imposibilă. Dar am o veste bună, intenția schimbă totul, dar nu totul se schimbă peste noapte.

Hai să punem în așteptare concepția Zero Waste și să setăm goluri Less Waste! În loc de schimbări drastice și foarte greu menținute pe termen lung să implementăm mici obiceiuri noi, dar care să fie bine ancorate în viața noastră zilnică.

De ce ai nevoie pentru o viață Less Waste?

  • Inițiativă – să fii interesat de această temă și importanța ei
  • Învățare – citește cât mai mult în temă, și filtrează informațiile
  • Începe PAS CU PAS – poate cel mai important pentru succes
  • Întreabă-te periodic – cum pot să mai îmbunătățesc
  • Comunică cu cei din jurul tău, probabil o să afli, că nu ești singur cu gândurile și întrebările tale.

Pentru a porni către o viață Zero Waste este bine de reținut lanțul 5R, care conține concepte de bază în evitarea producerii excesive de deșeuri:

Refuse – refuză lucrurile inutile chiar la sursă (ex.renunță la ambalaje de unică folosință oferite în magazine). Este greu să spui NU dar te vei obișnui

Reduce – reduce consumul tău de produse și servicii în general. Revizitează lista nevoilor tale, și întreabă-te și cumpără-l dacă acel produs chiar este necesar pentru tine 

Reuse – folosește obiecte care pot fi curățate și refolosite, cu cât mai mult este durata de viață al unui obiect, cu atât e mai bun pentru tine și pentru mediu

(Repair – este un concept mai rar inclus în lista 5R, deși poate fi una foarte eficientă. Repară tot ce poți înainte să-l arunci.)

Recycle – o (pen)ultimă șansă să fie reciclarea. Deși se depun eforturi mari în industria reciclării, e bine să știi că un % relativ mic se reciclează în final din tot ce culegem pentu acest scop. Este mult mai benefic să evităm cât de des reușim să producem acel gunoi ce trebuie apoi reciclat.

Rot – produce compost! Tematica FoodWaste în sine ar putea ocupa sute de pagini educative. Important este că tot ce este material organic poate fi compostat. Resturi vegetale, hârtie, carton sunt decompuse de microorganisme și rezultă un sol plin de nutrienți pentru plantele noastre, chiar și în apartamentul de bloc!

Lista de mai sus este în dezvoltare permanentă, așa cum și conceptul zero waste devine din ce în ce mai elaborată. Merită să înveți despre fiecare concept în parte, și să le incorporezi în viața ta zilnică cât de multe dintre ele. Succes!

Lasă un comentariu

Obervație: comentariile vor fi aprobate înainte de publicare