Misiunea noastră

De ce este importantă acțiunea Zero Waste?

Venind dintr-o epocă când nici articolele de bază nu erau disponibile si magazinele erau goale am ajuns într-o vreme când magazinele prezintă o abundență de produse și servicii nemaivăzută. Din păcate mai sunt mulți care nu își permit multe necesități, dar cei care își permit tind să cumpere mult mai mult de cât au nevoie. Durata de viață medie a produselor scade, iar trendurile se schimba mult mai des, astfel producând un ritm rapid de înlocuire al obiectelor, pentru că ele ”nu mai sunt la modă”.

Acțiunea zero waste are menirea să atragă atenția oamenilor: unde ajung obiectele noastre abandonate, înlocuite, și cât de mare este cuantumul de energie, resurse naturale, timp, bani irosiți prin stilul nou de viață creat.  Să arate că natura alături de om sufocă sub uriașele grămezi de gunoi, pe care unii mai isteți le exportă, alții le incinerează, alții doar le uită pe marginea drumurilor... Iar omul stă liniștit ca broasca în fabulă: încet se încălzește apa, nici nu observă că la un anumit punct s-a și fiert, end of story. Ce nu vedem, nu ne deranjează. Însă trebuie să fim conștienți că plasticul creat de om nu se descompune timp de sute de ani, reciclarea nu este destul de eficientă, iar  grămada va crește, și nu va dispărea.

Poză: ”Workers at a landfill site”. By Prompilove/Shutterstock.com

Agenda noastră în acest trend este bazată pe ideea să nu criticăm oamenii pentru obiceiurile descrise mai sus, însă să prezentăm problemele și posibilele soluții pentru a reduce efectul acestora. Dorim ca pas cu pas să fie câți mai mulți cei cărora le pasă, cei care nu aruncă flacoanele în râu, cei care nu cer ambalajele de unică folosință, din contră își aduc propriile tacâmuri, pungi, caserole la cumpărături, restaurante. În magazinul nostru oferim produse create cu atenție, din surse sustenabile. Nu dorim să devenim încă o sursă de obiecte de prisos, ci să vă susținem în achiziții de calitate.

Ceea ce facem acum se va resimți în 50-100 de ani.